Lifestyle

Moje wegańskie wesele

Minęło już ponad pół roku od jednego z piękniejszych dni w moim życiu. Od mojego wesela – wegańskiego wesela. Gdy przyszła ta chwila, aby zacząć planować nasze wesele, nie miałam wątpliwości co do tego, że będzie ono wegańskie, gdyż wraz z mężem jesteśmy weganami od ponad 5 lat. Podporządkowanie się schematom i robienie tradycyjnego polskiego wesela, począwszy od rosołu po wszelkiego rodzaju kotlety i roladki to nie było dla nas. Dieta wegańska to nie tylko kwestia upodobań, ale wybór etyczny – troska o zwierzęta i środowisko. Jasne było dla mnie to, że skoro na co dzień nie przyczyniam się do cierpienia zwierząt, nie zrezygnuje z moich przekonań na dzień wesela. Na jeden z ważniejszych dni w moim życiu! Nie czułabym się z tym dobrze. Poza tym wraz z mężem chcieliśmy pokazać naszym gościom, że kuchnia roślinna jest smaczna! Wielu osobom nieobeznanych z tematem wydaje się, że jest to dieta pełna ograniczeń i restrykcji. Chcieliśmy pokazać, że wcale nie jest ona nudna i że jak najbardziej nadaje się na takie wydarzenia jak wesele.

 

CO NA TO RODZINA?

Przy organizacji wesela miałam duże wsparcie w moich bliskich. Chociaż moi rodzice nie są weganami to popierali mój wybór. Bliscy mówili, że robiąc wegańskie wesele pokazujemy to kim jesteśmy.

 

WYBÓR WYKONAWCÓW WESELNYCH

Szukanie Sali Weselnej nie należało do najłatwiejszych. W wielu miejscach pytając o wegańskie menu weselne właściciele dziwnie się na nas patrzyli. Aż w końcu znaleźliśmy nasze wymarzone miejsce na wesele, w której właściciele nie mieli najmniejszych problemów z zaakceptowaniem naszego wyboru. Z ogromną salą do zabawy, oranżerią i dużym ogrodem. Był to Dwór w Brzeznej.

Co prawda nie robili oni jeszcze w 100% wegańskich wesel (nasze było pierwsze), ale mieli doświadczenie w roślinnym gotowaniu.

 

MENU WESELNE

Powstało ono w połączeniu propozycji kucharza i naszych. Byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni.

 

Co było w naszym menu?

 

OBIAD

Zupa krem pomidorowo-brokułowa z pestkami dyni

 

Ziemniaki młode okraszone cebulką i szczypiorkiem, pomidor nadziewany kaszą kuskus, soczewicą i warzywami, fasolka szparagowa, sos z bulionu warzywnego z chili

 

Surówki: marchew, buraczki z chrzanem, wiosenna

 

DESER:

Tort śmietankowo-malinowy

 

DRUGIE DANIE GORĄCE

Makaron z pomidorami suszonymi, groszkiem cukrowym, podgrzybkami, kolendrą i cebulką dymką w kremowym sosie kokosowym

 

TRZECIE DANIE GORĄCE

Barszcz z pasztecikiem

 

Dodatkowo na stole szwedzkim znajdowały się:

  • Sałatka brokułowa z bobem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka jarzynowa
  • Sałatka makaronowa z pesto z suszonych pomidorów
  • Pasztet
  • Grzybki marynowane
  • Smalec (był hitem na weselu!)
  • Ogórki kiszone
  • Burgery
  • Mini tortille
  • Roladki z cukinii i bakłażanów
  • Bruschetty
  • Naleśniki ze szpinakiem w chrupiącej panierce
  • Pieczywo
  • Pierogi ze szpinakiem
  • Pierogi z kapustą

 

SŁODKI STÓŁ

Na słodkim stole znalazły się takie słodkości jak:

Ciasta: szarlotka, ciasto milionera, brownie, princessa

Desery: snicers, tiramisu, mus czekoladowy z owocami

Tarty: tarta limonkowa z awokado, tarta z budyniem i owocami

Drobne słodkości: cake pops, raffaello, bananowe muffiny z kremem czekoladowym

 

 

 

 

Tort weselny oraz słodki stół przygotowała dla nas Pani Agnieszka z Pracowni Wypieków – Wokół Stołu. Bardzo polecam! Mimo, że na co dzień  przygotowuje ona tradycyjne słodkości, jej ciasta w wersji wegańskiej smakowały obłędnie!

 

REAKCJA GOŚCI

Nasi goście byli pozytywnie zaskoczeni. Byli bardzo ciekawi wszystkich potraw. Desery ze słodkiego stołu oraz przekąski z bufetu szwedzkiego rozchodziły się w bardzo szybkim tempie. Gościom wszystko bardzo smakowało i byli zdziwieni, że roślinna kuchnia jest tak smaczna. Od wielu z nich usłyszeliśmy też szczere słowa mówiące o tym, że było to jedno z lepszych wesel na jakich byli :)

 

NASI WYKONAWCY

Chciałabym teraz polecić naszych wykonawców:

Sala weselna: Dwór w Brzeznej

Tort i słodki stół: Wokół Stołu – Pracownia Wypieków

Nasi wspaniali fotografowie: Wiecławek-Art

Zespół: Creative Band

Florystki: Kwiatoteka Poli&Joli

 

Podsumowując:

Nasze wesele było dokładnie takie jakie chcieliśmy. Zrobiliśmy je zgodnie z naszymi przekonaniami i niczego nie żałujemy. Po reakcjach gości umocniliśmy się w przekonaniu, że podjęliśmy dobrą decyzję. Dodatkowo dzięki nam wiele osób odkryło, że dieta wegańska to nie tylko trawa :D, ale pyszne potrawy!

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także

Joe

Pasztet i smalec z czego? :)

WEGE DIETETYK

Smalec z fasoli, a pasztet chyba był z soczewicy ;)

Zostaw komentarz