Przepisy

Warzywne kotleciki

W dzisiejszym wpisie przepisy na warzywne kotleciki. Przedstawiam Wam moje trzy propozycje. Kotleciki możecie wykorzystać jako dodatek do sałatki, składnik obiadu lub do domowego burgera. Nie musicie sztywno trzymać się przepisów,  możecie je w łatwy sposób modyfikować, dodawać lub zamieniać składniki. Podczas takich eksperymentów często wychodzą ciekawe połączenia ;)

 

KOTLETY Z TOFU I SZPINAKIEM

517 kcal W 35 B 30 T 31

SKŁADNIKI:

  • 180 g tofu
  • 150 g szpinaku, ja użyłam mrożonego, ale świeży też jak najbardziej się sprawdzi
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Tofu rozdrobnić widelcem. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodać szpinak, dusić do czasu, aż się rozmrozi, a woda odparuje. Rozdrobnione tofu wymieszać ze szpinakiem, bułką tartą i przyprawami. Z gotowej masy uformować kotleciki, usmażyć je na patelni lub piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

KOTLETY Z BIAŁEJ FASOLI

544 kcal W 89 B 26 T 12

SKŁADNIKI:

  • 200 g ugotowanej białej fasoli
  • cebula
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka przypraw: sól, pieprz, papryka
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżeczka musztardy
  • 2 czubate łyżki mąki

 

WYKONANIE:

Ugotowaną fasolę zblendować z posiekaną cebulą i przyprawami. Do masy dodać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki, usmażyć je na patelni z dwóch stron lub piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.

 

KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

923 kcal W 159 B 40,8 T 16,7

  • 100 g suchej soczewicy
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mieszanki przypraw do kotletów
  • łyżka posiekanego szczypiorku

 

WYKONANIE:

Do miski dodać ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pokrojone pomidory, przeciśnięty czosnek, przyprawy i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za mokra można dodać do niej odrobinę mąki i całość ponownie wymieszać. Uformować kotleciki i usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku.

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

Macie swój ulubiony przepis na warzywne kotleciki?

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz