Placuszki z tofu z musem śliwkowo-cynamonowym
Jesienno-zimowy czas to niższa temperatura, chłodniejsze oraz krótsze dni. W tym okresie królują jabłka, gruszki, pomarańcze i śliwki. To właśnie te ostatnie są gwiazdą dzisiejszego przepisu. Spróbuj tofu w słodkiej w wersji w postaci mięciutkich, kakaowych placuszków w połączeniu ze śliwkowo-cynamonowym musem.
Składniki na 2 porcje:
🌾mąka orkiszowa - 120 g
🍚tofu naturalne - kostka - 180 g
🍋sok z cytryny - 2 łyżki - 12 g
🥛napój sojowy - 200 ml
🥄proszek do pieczenia - łyżeczka - 4 g
🥣erytrytol - 3 łyżki - 30 g
🍫kakao - 2 łyżeczki - 10 g
🌿cynamon - 0.5 łyżeczki - 2 g
🫐śliwki - 8 sztuk - 104 g
Wykonanie:
Mąkę przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia, kakao, erytrytol, sok z cytryny, napój sojowy i tofu. Zblendować na gładką masę. Śliwki umyć wydrylować i poddusić w garnku z niewielka ilością wody. Rozgrzać patelnię. Nakładać po łyżce ciasta, chwilę podsmażyć. Obrócić placuszki na drugą stronę i smażyć do zarumienienia. Gdy śliwki zgęstnieją, dodać dodać nich cynamon i zblendować na gładki mus. Gotowe placuszki podać ze śliwkowym musem.
Wartości odżywcze:
391 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 9.5 g
Węglowodany: 74 g
Przepis pochodzi z nowych jesienno-zimowych jadłospisów.
Kliknij w baner i zobacz dietę.