Przepisy

DANIA Z TOFU

 

Jeśli brakuje Wam pomysłów na wykorzystanie tofu, przedstawiam Wam trzy przepisy z jego użyciem.

 

TOFU W MLECZKU KOKOSOWYM Z WARZYWAMI I RYŻEM

 

589 kcal W 55 g B 19 g T 34 g

 

SKŁADNIKI:

• Tofu naturalne 90 g

• Olej rzepakowy 10 g

• Curry 2 g

• Sos sojowy 5 g

• Cebula 50 g

• Czosnek 5 g

• Cukinia 150 g

• Mleczko kokosowe 100 g

• Ryż 50 g

• Passata 30 g

 

WYKONANIE:

Tofu pokrój w kosteczkę, wymieszaj ze składnikami marynaty. Włóż do lodówki. Im dłużej tofu będzie się marynować tym będzie smaczniejsze. Kiedy tofu się marynuje ugotuj ryż. Cebulę posiekaj i podsmaż razem z czosnkiem. Następnie dodaj tofu i cukinię. Kiedy cukinia będzie miękka, a tofu zarumienione wlej mleczko kokosowe i passatę. Całość dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Podaj z ryżem.

 

TOFU W ORZECHOWEJ MARYNACIE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

 

633 kcal W 83 g B 20 g T 25 g

 

SKŁADNIKI:

• Tofu naturalne 90 g

• Masło orzechowe 20 g

• Syrop klonowy łyżeczka

• Sos sojowy łyżeczka

• Makaron ryżowy 70 g

• Papryka czerwona 100 g

• Cebula 50 g

• Marchewka 45 g

• Olej rzepakowy 10 g

 

WYKONANIE:

Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj razem z masłem orzechowym, syropem klonowym i sosem sojowym. Makron ugotuj. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój. Tofu podsmaż na patelni, gdy tofu będzie już zarumienione dodaj warzywa. Zalej je niewielką ilością wody i duś do momentu kiedy warzywa zmiękną. Całość wymieszaj z makaronem i resztą sosu. Podaj z cebulą dymką i limonką.

 

TOFU W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z FRYTKAMI

440 kcal W 60g B 17g T 16g

 

SKŁADNIKI:

• Tofu naturalne 90 g

• Mąka orkiszowa 15 g

• Mleko sojowe 50 g

• Płatki kukurydziane 25 g

• Sól 1 g

• Pieprz czarny 1 g

• Ziemniak 150g

• Oliwa z oliwek 10 g

• Przyprawa do kurczaka 2 g

 

WYKONANIE:

Tofu pokrój w kostkę. Mąkę wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Kostki tofu obtocz w mące, następnie zamocz w mleku i obtocz w pokruszonych płatkach. Przełóż na blaszkę i piecz w 180 stopniach do zarumienienia.

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

 

Lubicie tofu? Do czego najczęściej je wykorzystujecie?

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także

Kamil

Robiłem takie danie pierwszy raz. Troszkę zmodyfikowałem, bo nie miałem sosu sojowego,.ale dodałem bazylię już do smażenia oraz orzechy ziemne. I wyszło wspaniałe. Jestem mega zadowolony i na pewno będę częściej korzystał z tego przepisu. Smakuje lepiej niż jak jadłem w jednych z wrocławskich Street food. Dzięki za przepisy. Pozdrawiam.

Zostaw komentarz