DANIA Z TOFU
Jeśli brakuje Wam pomysłów na wykorzystanie tofu, przedstawiam Wam trzy przepisy z jego użyciem.
TOFU W MLECZKU KOKOSOWYM Z WARZYWAMI I RYŻEM
589 kcal W 55 g B 19 g T 34 g
SKŁADNIKI:
• Tofu naturalne 90 g
• Olej rzepakowy 10 g
• Curry 2 g
• Sos sojowy 5 g
• Cebula 50 g
• Czosnek 5 g
• Cukinia 150 g
• Mleczko kokosowe 100 g
• Ryż 50 g
• Passata 30 g
WYKONANIE:
Tofu pokrój w kosteczkę, wymieszaj ze składnikami marynaty. Włóż do lodówki. Im dłużej tofu będzie się marynować tym będzie smaczniejsze. Kiedy tofu się marynuje ugotuj ryż. Cebulę posiekaj i podsmaż razem z czosnkiem. Następnie dodaj tofu i cukinię. Kiedy cukinia będzie miękka, a tofu zarumienione wlej mleczko kokosowe i passatę. Całość dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Podaj z ryżem.
TOFU W ORZECHOWEJ MARYNACIE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM
633 kcal W 83 g B 20 g T 25 g
SKŁADNIKI:
• Tofu naturalne 90 g
• Masło orzechowe 20 g
• Syrop klonowy łyżeczka
• Sos sojowy łyżeczka
• Makaron ryżowy 70 g
• Papryka czerwona 100 g
• Cebula 50 g
• Marchewka 45 g
• Olej rzepakowy 10 g
WYKONANIE:
Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj razem z masłem orzechowym, syropem klonowym i sosem sojowym. Makron ugotuj. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój. Tofu podsmaż na patelni, gdy tofu będzie już zarumienione dodaj warzywa. Zalej je niewielką ilością wody i duś do momentu kiedy warzywa zmiękną. Całość wymieszaj z makaronem i resztą sosu. Podaj z cebulą dymką i limonką.
TOFU W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z FRYTKAMI
440 kcal W 60g B 17g T 16g
SKŁADNIKI:
• Tofu naturalne 90 g
• Mąka orkiszowa 15 g
• Mleko sojowe 50 g
• Płatki kukurydziane 25 g
• Sól 1 g
• Pieprz czarny 1 g
• Ziemniak 150g
• Oliwa z oliwek 10 g
• Przyprawa do kurczaka 2 g
WYKONANIE:
Tofu pokrój w kostkę. Mąkę wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Kostki tofu obtocz w mące, następnie zamocz w mleku i obtocz w pokruszonych płatkach. Przełóż na blaszkę i piecz w 180 stopniach do zarumienienia.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:
Lubicie tofu? Do czego najczęściej je wykorzystujecie?
Kamil
Robiłem takie danie pierwszy raz. Troszkę zmodyfikowałem, bo nie miałem sosu sojowego,.ale dodałem bazylię już do smażenia oraz orzechy ziemne. I wyszło wspaniałe. Jestem mega zadowolony i na pewno będę częściej korzystał z tego przepisu. Smakuje lepiej niż jak jadłem w jednych z wrocławskich Street food. Dzięki za przepisy. Pozdrawiam.