Jesienne przepisy z dynią
Za oknem robi się coraz bardziej kolorowo, powietrze robi się coraz chłodniejsze. Częściej sięgamy po ciepłą herbatę i rozgrzewające dania. Zaczęła się jesień, a co za tym idzie sezon na dynię! Dlatego chcę się z Wami podzielić jesiennymi przepisami z dynią w roli głównej.
KREM Z DYNI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- sos sojowy
- przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, chilli, sól, pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku. Dynię i cebulę pokroić. Podsmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Całość zalać bulionem i gotować do czasu, aż dynia będzie miękka. Dodać przyprawy i masło orzechowe, zupę zblendować na krem. Przed podaniem polać sosem sojowym.
MAKARON W SOSIE DYNIOWYM
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu
- szklanka puree z dyni*
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- garść nerkowców
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia blendera dodać puree z dyni, nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek i pozostałe przyprawy. Zblendować na gładki sos. Jeśli sos byłby za gęsty można dodać kilka łyżek wody lub bulionu. Makaron odcedzić i wymieszać z dyniowym sosem. Całość posypać natką pietruszki.
*DYNIOWE PUREE
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Położyć na blaszce i piec w piekarniku w 250 stopniach, do czasu aż będzie miękka. Następnie wydłubać łyżką miąższ i zblendować na gładką masę.
PUMPKIN SPICE LATTE
Składniki na 2 porcje:
- 2 podwójne espresso
- 300 ml gorącego mleka
- 3-4 łyżki puree z dyni
- 2 łyżeczki syropu klonowego/ksylitolu/cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
Zaparzyć espresso. Mleko przelać do rondelka i podgrzać. Gorące mleko spienić do utworzenia się pianki. Do blendera wlać kawę, mleko, dyniowy mus oraz przyprawy. Zblendować do połączenia się składników. Kawę przelać do kubka lub szklanek. Można przelać ją przez sitko aby usunąć resztki dyni i przypraw. Całość posypać cynamonem.
MUFFINKI POMARAŃCZOWO-DYNIOWE
Składniki na 12 muffinek:
- 300 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 100 g margaryny lub oleju
- 250 g mąki
- pomarańcza
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120-150 g ksylitolu lub cukru
Wykonanie:
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Puree dyniowe zblendować z mlekiem i sokiem. Margarynę roztopić, dodać do dyni. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i ksylitol lub cukier. Połączyć suche składniki z mokrymi i przełożyć ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Jakie są Wasze ulubione przepisy z dynią?