TYDZIEŃ WEGE ŚNIADAŃ
Przedstawiam Wam moje wegańskie śniadania na cały tydzień. Mam nadzieję, że przepisy się Wam spodobają i czymś się zainspirujecie ;)
CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY Z DUSZONĄ GRUSZKĄ
Kcal: 445.3 B: 14.8 g W: 54.8 g T: 17.1 g
SKŁADNIKI:
-Kasza jaglana 30 g
-Kakao 5 g
-Napój roślinny 240 g
-Syrop klonowy 7 g
-Orzechy włoskie 20 g
-Gruszka 130 g
WYKONANIE:
Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlać mleko do kaszy, gotować na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlać kaszę wodą). Ugotowaną kaszę wymieszać z kakao i syropem, zmiksować na gładki budyń. Gruszkę pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i doprawić cynamonem. Dusić na małym ogniu do czasu aż gruszka zmięknie. Budyń przelać do miseczki, na środek nałożyć duszoną gruszkę. Całość udekorować orzechami.
SMOOTHIE BOWL Z MANGO
445.1 B: 15.8 g W: 57.8 g T: 16.6 g
SKŁADNIKI:
-Jogurt sojowy naturalny 250 g
-Banan 120 g
-Mango 100 g
-Płatki owsiane 15 g
-Wiórki kokosowe 5 g
-Siemię lniane 10 g
WYKONANIE:
Jogurt zblendować z połową banana, mango i siemieniem lnianym. Przełożyć do miseczki, wierzch udekorować pozostałym bananem, płatkami, wiórkami i orzechami.
NOCNA OWSIANKA
Kcal: 439.9 B: 16.4 g W: 62.5 g T: 17 g
SKŁADNIKI:
-Płatki owsiane 30 g
-Banan 120 g
-Masło orzechowe 10 g
-Napój roślinny 200 g
-Nasiona chia 20 g
-Cynamon szczypta
WYKONANIE:
Banana rozgnieść w miseczce, dodać do niego masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki. Owsiankę włożyć na noc do lodówki, rano udekorować świeżymi owocami.
DOMOWE MUSLI
Kcal: 465.5 B: 19.9 g W: 39.6 g T: 24.8 g
SKŁADNIKI:
-Płatki owsiane 30 g
-Orzechy włoskie 15 g
-Kiwi 75 g
-Jogurt sojowy naturalny 250 g
-Migdały 15 g
WYKONANIE:
Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i cynamonem. Musli podać z jogurtem i owocami.
TOFUCZNICA
Kcal: 169.5 B: 11,03 g W: 12,35 g T: 10,12 g
SKŁADNIKI:
-Tofu naturalne 90 g
-Olej rzepakowy 5 g
-Pomidorki koktajlowe 100 g
-Szczypiorek
- Czarna sól, pieprz, kurkuma
WYKONANIE:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć rozkruszone tofu. Gdy się zarumieni dodać przyprawy: czarną sól - która nadaje jajeczny posmak, pieprz i kurkumę - dla koloru. Do tofucznicy dodać posiekany szczypiorek i pokrojone pomidorki koktajlowe.
CYTRYNOWE PLACUSZKI Z SYROPEM KLONOWYM
Kcal: 466.2 B: 15.6 g W: 92.1 g T: 5.4 g
SKŁADNIKI:
-Mąka 100 g
-Proszek do pieczenia 2.5 g
-Mak 5 g
-Sok z cytryny 1 x łyżka
-Napój roślinny 125 g
-Syrop klonowy 15 g
-Skórka z 1 cytryny
-Jogurt naturalny do podania
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać. Usmażyć placuszki na rozgrzanej patelni. Podać z syropem klonowym.
PASTA KOPERKOWA
Całość ma: Kcal: 971.4 B: 49.2 g W: 128.3 g T: 32.4 g
SKŁADNIKI:
-Fasola biała 200 g
-Oliwa z oliwek 30 g
-Czosnek 2 x ząbek
-Koperek pęczek
-sól, pieprz
WYKONANIE:
Fasolę ugotować. Zbelndować ją z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Do zblendowanej masy dodać posiekany koperek, całość wymieszać.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:
A Ty co najczęściej jesz na śniadanie?