DESERY Z WARZYW + jak jeść więcej warzyw?
Chociaż doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że codziennie powinniśmy jeść więcej warzyw, a nie tylko plasterek pomidora na kanapce to nie zawsze nam to wychodzi. W tym wpisie chcę się podzielić z Wami sposobami na to jak jeść więcej warzyw. Bo warzywa nie powinny stanowić dodatku do diety, tylko powinny być jej podstawą
- Wiec przede wszystkim włączaj warzywa do diety stopniowo. Aby się do nich przyzwyczaić, a nie zniechęcić.
- Nie zmuszaj się i szukaj smaków, które lubisz. Nikt nie każe Ci chrupać selera naciowego, ale dodatek pomidorów lub papryki do spaghetti może być czymś co Ci posmakuje.
- Zwróć uwagę na sposób przygotowania warzyw. Jeśli nie lubisz gotowanego brokuła, może posmakuje Ci pieczony? A jeśli nie smakuje Ci natka pietruszki, może pesto pietruszkowe będzie już lepszym rozwiązaniem?
- Staraj się dodawać warzywa do posiłków. Do kanapki dodaj kilka rzodkiewek, do obiadu porcję surówki, a na przekąskę zrób owocowo-warzywny koktajl.
- Staraj się przemycać warzywa np. w paście do kanapek, pesto, koktajlach , a nawet potrawach na słodko. Jak dodatek marchewki czy cukinii do owsianki lub dodatek buraka czy fasoli do ciasta czekoladowego.
W dzisiejszym wpisie pokażę Ci przepisy na warzywa na słodko.
Wiedzieliście, że z warzyw można wyczarować smaczne desery?
BUDYŃ MARCHEWKOWY
2 porcje
1 porcja ma: 402 kcal W 62 B 13,8 T 12,1
SKŁADNIKI:
-100 g kaszy jaglanej
-2 marchewki
-pół szklanki daktyli
-mleko owsiane 400 ml
–orzechy włoskie 20 g
-cynamon
WYKONANIE:
Marchewki obrać i drobno pokroić. Do garnka dodać kaszę jaglaną, daktyle, pokrojone marchewki i zalać mlekiem. Gotować do czasu, aż kasza i marchewki będą miękkie. Całość zblendować na gładki budyń. Przelać go do miseczek i udekorować orzechami włoskimi, cynamonem i opcjonalnie syropem klonowym.
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY
4 porcje
1 porcja ma: 332 kcal W 33 B 12 T 19,6
SKŁADNIKI:
-240 g ciecierzycy
-100 g masła orzechowego
-50 g erytrolu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Ciecierzycę zblendować z masłem orzechowym, erytrolem i proszkiem do pieczenia. Do masy dodać posiekaną gorzką czekoladę, całość wymieszać. Uformować ciasteczka i wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez około 45 minut.
TRUFLE Z FASOLI
3 porcje
1 porcja ma: 416 kcal W 55 B 13 T 16
SKŁADNIKI:
-240 g czerwonej fasoli z puszki
-100 g gorzkiej czekolady
-szklanka daktyli
-35 g kakao
WYKONANIE:
Fasolę zblendować z daktylami i kakao. Masę schłodzić w lodówce, aby łatwiej było uformować trufle. W między czasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z fasolowej masy uformować kulki i zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj: