Stefanka
Idealne ciasto na Święta! Składające się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym z kaszy manny na wierzchu polane gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, dzięki czemu całość przejdzie smakiem, a placki zmiękną.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki
- ¾ szklanki ksylitolu/erytrolu/cukru
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 200 g margaryny
- ¼ szklanki zimnej wody
- łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki połączyć w misce, dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać miód lub syrop klonowy i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto się nie klei dodać zimną wodę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wymiarach formy i piec osobno w blaszce przez 15 minut każdy.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 750 ml napoju roślinnego lub mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- ¾ szklanki ksylitolu/erytrolu/cukru
- 200 g margaryny
- aromat waniliowy
Mleko zagotować ze słodziłem i kaszą manną. Gotować aż kasza zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Odstawić i poczekać, aż masa będzie zimna. Miękką margarynę ubić, dodając do niej stopniowo po łyżce ostudzonej kaszy. Pod koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 30 g margaryny
W małym garnuszku rozpuścić czekoladę razem z margaryną. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
ZŁOŻENIE CIASTA
Wyłożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć go gorzką herbatą z cytryną. Rozsmarować ½ masy i położyć drugi placek, który tak samo należy nasączyć herbatą i posmarować pozostałym kremem. Ostatni blat nasączyć herbatą i polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami.
Jeśli lubicie bardziej kwaśne smaki w ciastach, warstwy z kremem można przełożyć dodatkowo powidłami. W wersji dla leniwych zamiast upieczonych blatów ciasta można użyć herbatników.
Smacznego! :)