DIETA A TRĄDZIK
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest powszechnie występującą chorobą zapalną skóry. Dotyka on najczęściej młodzież, związane jest to z nadmierną aktywnością hormonalną w tym okresie. Jednak nie zawsze tak jest, u osób dorosłych także mogą występować problemy skórne. Oszacowano, że trądzik dotyczy 80-100% osób między 11. a 30. rokiem życia oraz 54% kobiet i 40% mężczyzn powyżej 25. roku życia, przy czym u 80% pacjentów ma przebieg łagodny, a u 15% stwierdzane są jego ciężkie postaci.
Do głównych przyczyn trądziku zaliczamy:
- Nadmierne wydzielanie łoju
- Przerost bakterii P. acnes
- Zaburzenia hormonalne
- Właściwości mieszków łojowych
- Stan zapalny
- Czynniki środowiskowe takie jak: warunki klimatyczne, dieta, palenie tytoniu
W leczeniu trądziku duże znaczenie ma właściwie dobrana terapia, jak również odpowiednia pielęgnacja skóry i odżywianie. Głównym celem leczenia jest zapobieganie występowania nadmiernego rogowacenia skóry, zmniejszenie łojotoku oraz zahamowanie rozwoju bakterii Propionibacterium acnes.
Dieta przy problemach skórnych powinna być odpowiednio zbilansowana, dostarczać niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin oraz wykluczać produkty, które mają wpływ na rozwój tej choroby.
INDEKS GLIKEMICZNY
Badania pokazują, że wysoki indeks glikemiczny może przyczyniać się do wzrostu częstości występowania trądziku. Pożywienie o wysokim indeksie glikemicznym powoduje wzrost produkcji insulinoopornego czynnika IGF-1, który zwiększa ilość androgenów, prowadząc do wzmożonego wydzielania łoju.
Dlatego zasadne jest wyeliminowanie produktów oczyszczonych, soków, słodzonych napojów oraz słodyczy.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Dość często słyszy się, że te produkty wzmagają trądzik. Czy słusznie?
Z wielu badań wynika słuszność tego stwierdzenia, z tego względu, że spożycia mleka podnosi poziom insuliny oraz wzrost czynnika IGF-1 powodując opisany wcześniej efekt.
Jednak niektóre badania pokazują, że taki związek występuje jedynie w przypadku mleka odtłuszczonego, a już nie w przypadku mleka pełnotłustego. Może to być spowodowane większym udziałem białka w mleku odtłuszczonym, które ma zdolność do podwyższania IGF-1. Dlatego też odżywki z białka serwatkowego mogę nasilać trądzik.
CZEKOLADA
Jest kwestią sporną wielu badań. Czekolada i kakao mogą zwiększać problemy skórne. Zazwyczaj czekolada występuje w połączeniu z cukrem, co sprawia, że podobnie jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym może zaostrzać problemy trądzikowe.
OSTRE PRZYPRAWY
Wpływ spożycia ostrych przypraw na występowanie oraz nasilenie trądziku należy rozpatrywać indywidualnie. Jeśli spożycie ich zaostrza zamiany trądzikowe, należy je wyeliminować z diety. Nie istnieje jednak potwierdzenie tej zależności w badaniach.
SÓL
Sól i słone produkty mogą zaostrzać trądzik u niektórych osób. Zbyt duże spożycie sodu może działać prozapalnie.
CO WPŁYWA KORZYSTNIE NA STAN SKÓRY?
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3
Na stan skóry korzystnie wpływają kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne. Organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Do roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy olej lniany, rzepakowy, rydzowy, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi i chia.
Badania naukowe wskazują na to, że te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na stan skóry poprzez zdolność zmniejszania stanu zapalnego i alergicznego oraz możliwość hamowania odpowiedzi immunologicznej, a także zmniejszania ostrości przebiegu procesów zapalnych i bakteryjnych.
WITAMINA A I CYNK
U osób z trądzikiem obserwuje się obniżony poziom tych składników. Cynk jest składnikiem wielu enzymów i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, sprzyja regeneracji nabłonków oraz objawia działanie przeciwłojotokowe. Zwiększenie ilości witaminy A w diecie, może przyczynić się do zmniejszenia nasilenia zmian skórnych.
PODSUMOWUJĄC
Pomimo wielu badań dotyczących powiązania diety z postępami w leczeniu trądziku, istnieje wiele sceptycznych opinii na ten temat. Można stwierdzić, iż istnieje związek pomiędzy spożywanymi produktami, a stanem i wyglądem skóry.
Podsumowując prawidłowa dieta powinna opierać się na:
- Produktach o niskim ładunku glikemicznym
- Małej ilości lub braku czekolady i słodyczy
- Ograniczeniu spożycia mleka
- Wysokiej podaży kwasów omega-3
- Dużej ilości cynku oraz prowitaminy A (beta karotenu)