Dieta

NOWE ZALECENIA ZDROWEGO ŻYWIENIA – TALERZ ZDROWIA


 

Podczas V Kongresu Żywieniowego zostały przedstawione najnowsze zalecenia zdrowego żywienia oraz model Talerza Zdrowia, który zastąpi dotychczasową piramidę żywieniową. Talerz Zdrowia w przystępny sposób pokazuje, jakich produktów należy jeść więcej, jakich mniej oraz jakie produkty należy zamieniać, aby odżywiać się zdrowo. Hasłem przewodnim zaleceń żywieniowych jest zdanie: „Jedz różnorodne produkty każdego dnia”. Należy także pamiętać, że podstawą zdrowego stylu życia jest regularna aktywność fizyczna oraz utrzymywanie masy ciała w normie.

 

Co znajduje się na Talerzu Zdrowia?

 

 

Pokazuje on produkty oraz ich ilości, które powinny znaleźć się w codziennej diecie.

 

WARZYWA I OWOCE

 

Stanowią połowę talerza – w Piramidzie Żywienia stanowiły jej podstawę – dlatego powinno się je spożywać jak najczęściej. Większą część stanowią warzywa, które powinny być podstawą diety. Każda barwa owoców i warzyw wykazuje różne właściwości, dlatego najlepiej spożywać różnokolorowe warzywa i owoce, aby dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych.

 

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

 

¼ talerza zajmują produkty zbożowe takie jak makarony, kasze, ryż, pieczywo. Rekomenduje się spożywanie produktów pełnoziarnistych.  

 

TŁUSZCZE I BIAŁKA

 

Ostatnią ćwiartkę stanowią produkty będące źródłem białka i tłuszczów czyli chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, nabiał, jaja, orzechy.

 

Jakich produktów należy jeść więcej?

  • produktów zbożowych z pełnego ziarna np. makaron razowy, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo
  • różnokolorowych warzyw i owoców – należy pamiętać, że warzywa powinny stanowić większą część diety
  • nasion roślin strączkowych np. ciecierzycy, fasoli, bobu, soczewicy
  • ryb, zwłaszcza tłustych ryb morskich np. łosoś, tuńczyk, makrela
  • produktów mlecznych niskotłuszczowych, szczególnie fermentowanych
  • orzechów i nasion np. orzechów włoskich, pestek dyni, słonecznika

 

Czego należy jeść mniej?

  • Soli
  • Czerwonego mięsa i przetworów mięsnych
  • Cukru i słodzonych napojów
  • Fast foodów
  • Słonych przekąsek

 

ZDROWIE ZAMIENNIKI

 

3 KROKI DO ZDROWIA

 

Uzupełnieniem Talerza Zdrowia jest materiał przedstawiający konkretne zalecenia żywieniowe na 3 poziomach, które umożliwiają stopniową zamianę nawyków żywieniowych.

 

    KROK 1 - zrób pierwszy krok,

    KROK 2 - wdrażaj zalecany poziom,

    KROK 3 - osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia.

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

 

Sprawdź także
Zostaw komentarz