Dieta w insulinooporności
Insulinooporność jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Z roku na rok zwiększa się odsetek populacji dotknięty tym problemem. Insulinooporność jest to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny – hormonu, który jest odpowiedzialny przede wszystkim za regulowanie stężenia glukozy we krwi.
Przyczyny insulinooporności mogą być różne. Możemy zaliczyć do nich czynniki genetyczne oraz środowiskowe: nadmierną masę ciała - szczególnie otyłość brzuszną, nadmierne spożywanie pokarmów – głównie wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, a także niską aktywność fizyczną).
Jednak na czynniki ryzyka zależne od stylu życia możemy wpływać. Dlatego oprócz leczenia farmakologicznego ważny elementem terapii insulinooporności jest zmiana stylu życia. Zbilanowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną może znacznie poprawić wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
Dotychczas nie powstały jeszcze jednoznaczne zalecenia co do sposobu żywienia w insulinooporności. Nie ma jednej uniwersalnej diety, powinna być ona dobierana indywidualnie do przypadku. Wiemy natomiast, że są sposoby żywienia, które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia i są bezpieczne także dla pacjentów z insulinoopornością. Do tych diet zaliczamy dietę śródziemnomorską, dietę DASH, dietę o niskim indeksie glikemicznym. Odradza się natomiast stosowanie diet niskowęglowodanowych, ketogenicznych, głodówkowych czy wysokobiałkowych.
Celem diety w insulinooporności jest zmniejszenie spożycia produktów przyczyniających się do wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz redukcja masy ciała, jeżeli występuje nadwaga lub otyłość.
Do głównych zaleceń żywieniowych stosowanych w prewencji insulinooporności można zaliczyć:
— codzienne spożywanie przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw;
— ograniczenie spożycia tłuszczu (szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych);
— ograniczenie spożycia potraw smażonych, napojów słodzonych i słodyczy oraz potraw bogatych w tłuszcze i cukier;
— kontrola wielkości porcji posiłków i przekąsek oraz częstości jedzenia;
— ograniczenie spożycia alkoholu.
INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY
Indeks glikemiczny (IG) określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku – im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższe stężenie glukozy we krwi. Indeks glikemiczny odnosi się tylko do rodzaju produktu, natomiast nie bierze pod uwagę ilości, jaką spożyliśmy.
Klasyfikacja Indeksu Glikemicznego:
- Niski indeks glikemiczny IG ≤ 55,
- Średni indeks glikemiczny IG 55-70,
- Wysoki indeks glikemiczny IG >70.
Wartość indeksu glikemicznego zależy od:
- ilości i rodzaju węglowodanów zawartych w danym produkcie;
- w przypadku owoców - od stopnia dojrzałości (dojrzalsze owoce mają wyższy IG);
- rozdrobnienia produktów, posiłków (im bardziej rozdrobnione produkty tym wzrasta IG);
- stopnia przetworzenia;
- ilości i formy skrobi obecnej w danym produkcie (zwłaszcza stosunku amylozy do amylopektyny, im większy stosunek amyloza/amylopektyna tym wyższy indeks glikemiczny);
- zawartości innych składników odżywczych mogących spowalniać działanie enzymów trawiennych czy opróżnianie żołądka (np. zawartość białka, tłuszczu, kwasów organicznch, pektyny, taniny i kwasu fitynowego, które utrudniają trawienie skrobi).
Ładunek glikemiczny (ŁG) to wskaźnik, który określa w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową.
Ładunek glikemiczny oblicza się poprzez pomnożenie IG danego produktu z zawartością przyswajalnych węglowodanów znajdujących się w produkcie, a następnie podzieleniu przez 100. Wzór wygląda następująco:
IG x zawartość węglowodanów w porcji produktu (g) / 100.
Klasyfikacja ładunku glikemicznego:
< 10 - niski ŁG
11-19 - średni ŁG
< 20 - wysoki ŁG
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym nie są wskazane w insulinooporności wtedy kiedy są spożywane samotnie. Jednak można je wkomponować do diety np. łącząc z produktami o niskim indeksie glikemicznym oraz będącymi źródłem białka i tłuszczu, aby wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku był dużo mniejszy.
Ile powinniśmy jeść posiłków? 3 czy 5?
Nie ma jednej konkretnej odpowiedzi. Dobierając ilość posiłków powinniśmy się kierować wynikami badań oraz naszym stylem życia – trybem pracy oraz długością dnia. Najważniejsze jest to, aby posiłki były zbilansowane, aby nie podjadać między posiłkami oraz aby dobrze się czuć po posiłkach.
NAJWAŻNIEJSZE ZALECENIA:
- Spożywanie produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym
- Unikanie produktów wysokoprzetworzonych
- Normalizacja masy ciała
- Ograniczenie spożycia cukru w diecie
- Odpowiednie nawodnienie
- Regularna aktywność fizyczna – dostosowana do możliwości oraz preferencji