Dieta

Jak zadbać o odporność organizmu?

 

Okres jesienno-zimowy sprzyja chorobom, dlatego warto zadbać o odpowiednią odporność organizmu.

 

W jaki sposób ją wzmocnić?

 

Jedz warzywa i owoce – o tej porze roku mamy duży wybór świeżo zebranych warzyw korzeniowych, cebulowych oraz psiankowatych np. czosnek, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dynię i marchew, które są doskonałym źródłem prowitaminy A. Owoce i warzywa to doskonałe źródło witaminy C. Dzięki różnorodnej diecie, dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jesienne warzywa

Jedz kiszonki – produkty poddane kiszeniu zachowują większość wartości odżywczych. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz syntezują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność, działają bakteriobójczo i antywirusowo.

 

 Suplementuj witaminę D – ma ona duży wpływ na sprawność działania układu immunologicznego. W okresie jesienno-zimowym należy włączyć do diety suplementację, gdyż jest synteza skórna jest ograniczona. Temat suplementacji zaraz rozszerzę.

 

 Wysypiaj się – im bardziej wypoczęty organizm, tym mniej podatny na infekcje.

 

Ruszaj się – pamiętaj, że ruch to zdrowie! Szczególnie na świeżym powietrzu, oprócz poprawy wydolności oddechowej i krążenia przyczynia się do wzmocnienia odporności.

 

Zadbaj o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega-3 – które wykazują działanie przeciwzapalne.

 

Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu.

 

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz