Jak zadbać o odporność organizmu?
Okres jesienno-zimowy sprzyja chorobom, dlatego warto zadbać o odpowiednią odporność organizmu.
W jaki sposób ją wzmocnić?
Jedz warzywa i owoce – o tej porze roku mamy duży wybór świeżo zebranych warzyw korzeniowych, cebulowych oraz psiankowatych np. czosnek, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dynię i marchew, które są doskonałym źródłem prowitaminy A. Owoce i warzywa to doskonałe źródło witaminy C. Dzięki różnorodnej diecie, dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Jesienne warzywa
Jedz kiszonki – produkty poddane kiszeniu zachowują większość wartości odżywczych. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz syntezują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność, działają bakteriobójczo i antywirusowo.
Suplementuj witaminę D – ma ona duży wpływ na sprawność działania układu immunologicznego. W okresie jesienno-zimowym należy włączyć do diety suplementację, gdyż jest synteza skórna jest ograniczona. Temat suplementacji zaraz rozszerzę.
Wysypiaj się – im bardziej wypoczęty organizm, tym mniej podatny na infekcje.
Ruszaj się – pamiętaj, że ruch to zdrowie! Szczególnie na świeżym powietrzu, oprócz poprawy wydolności oddechowej i krążenia przyczynia się do wzmocnienia odporności.
Zadbaj o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega-3 – które wykazują działanie przeciwzapalne.
Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu.