SZYBKIE OBIADY
Dobrze wiem, że nie każdy z nas ma czas na gotowanie i spędzanie dużej ilości czasu w kuchni. Mimo, że chcemy zdrowo się odżywiać nie zawsze znajdujemy na to czas. Łatwiej zjeść coś na szybko na mieście niż spędzać kilka godzin w kuchni przy przygotowaniu posiłków? Niekoniecznie! Dzisiaj mam dla Was przepisy na ekspresowe dania obiadowe. Robi się je naprawdę szybko, tak naprawdę czas ich przygotowania zależy od tego jak szybko ugotuje się makaron, ryż czy kasza. Reszta robi się w między czasie. I tutaj taka rada dla Was, jeśli nie macie czasu na przygotowanie posiłków, możecie przygotować sobie części składowe posiłków wcześniej. Np ugotować kaszę czy makaron na kilka dni lub mieć w zamrażarce wcześniej już ugotowaną ciecierzycę lub gotową mieszankę warzyw. Przepisy, które znajdziecie w poście nie wymagają skomplikowanych składników, a czas ich przygotowania nie wynosi więcej niż 10 minut. Także sprawdzą się one idealnie dla zabieganych osób.
RYŻ Z WARZYWAMI W SOSIE ORZECHOWYM
572.100 kcal W: 62.268 g B: 16.759 g T: 29.786 g
SKŁADNIKI:
- ryż 50 g
- mrożona mieszanka warzyw chińskich 100 g
- masło orzechowe 40 g
- mleczko kokosowe 50 g
- przyprawy: papryka, pieprz, sól, mieszanka ziół
WYKONANIE:
Zaczynamy od ugotowania ryżu, bo to trwa najdłużej. Gdy ryż się gotuje, mrożone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy do czasu, aż będą miękkie. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich mleczko kokosowe, masło orzechowe i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy przyprawami: papryką, pieprzem, solą i mieszanką ziół. Wszystko przekładamy na talerz i gotowe.
KASZA GRYCZANA Z CIECIERZYCĄ I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM
524.150 kcal W: 73.691 g B: 20.634 g T: 15.180 g
SKŁADNIKI:
- kasza gryczana 50 g
- ciecierzyca ze słoika 120 g
- papryka czerwona 100 g
- marchewka 45 g
- olej rzepakowy 10 g
- passata 240 g
- przyprawy: mieszanka do kurczaka, sól, pieprz, bazylia
WYKONANIE:
Kaszę gotujemy, na oleju podprażamy ciecierzycę, aby stała się bardziej chrupiąca. Później będziemy ją doprawiać przyprawami. W między czasie kroimy nasze warzywa. Gdy ciecierzyca się zarumieni dodajemy do niej mieszankę przypraw do kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajmy warzywa, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Później dodajemy passatę, całość doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę do czasu aż sos zgęstnieje. Całość podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
MAKARON Z HUMMUSEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I NATKĄ PIETRUSZKI
566.760 kcal W: 95.020 g B: 22.896 g T: 11.406 g
SKŁADNIKI:
- makaron 100 g
- hummus 100 g
- pomidorki koktajlowe 100 g
- natka pietruszki 2 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz
WYKONANIE:
Gotujemy makaron. Do ugotowanego makaronu dodajemy hummus, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:
A Ty co najczęściej przygotowujesz jako posiłek na szybko?