Przepisy

SŁODKIE OWSIANKI

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne owsianki i szukasz nowych pomysłów na nie to w tym wpisie znajdziesz przepisy na owsianki inspirowane popularnymi słodyczami. Przedstawiam przepisy na owsiankę Kinder Joy, a’la Jeżyki i Lion.

 

OWSIANKA KINDER JOY

502 kcal W 70 B 16,6 T 20,5

 

SKŁADNIKI:

  • Płatki owsiane 50 g
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Syrop klonowy 20 g
  • Kakao 10 g
  • Ekstrakt waniliowy - kilka kropel
  • Wafel ryżowy 5 g
  • Czekolada gorzka 20 g
  • Masło orzechowe 10 g

 

WYKONANIE:

Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu, aż owsianka zgęstnieje. Do owsianki dodać syrop klonowy. Owsiankę podzielić na dwie części do jednej z nich dodać aromat waniliowy, do drugiej kakao. Do miseczki przełożyć owsiankę z dodatkiem kakao, na to owsiankę waniliową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem orzechowym i pokruszonymi waflami ryżowymi. Z przygotowanej masy uformować kuleczki. Ułożyć je na wierzchu owsianki.

 

OWSIANKA A’LA JEŻYKI

565 kcal W 59 B 18 T 30

 

SKŁADNIKI:

  • Płatki owsiane 50 g
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Masło orzechowe 10g
  • Gorzka czekolada 30 g
  • Bakalie np. rodzynki, daktyle, orzechy laskowe 40 g

 

WYKONANIE:
Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej owsianki dodać masło orzechowe i wymieszać. Owsiankę przełożyć do miseczki, posypać bakaliami i polać roztopioną czekoladą.

 

OWSIANKA LION

588 kcal W 82,7 B 17,5 T 23,7

 

SKŁADNIKI:

  • Płatki owsiane 40 g
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Daktyle 50 g
  • Masło orzechowe 20 g
  • Czekolada gorzka 20 g
  • Wafel ryżowy 10 g

 

WYKONANIE:

Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu, aż owsianka zgęstnieje. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Namoczone daktyle zblendować z masłem orzechowym, do blendowania można dodać trochę wody z daktyli, aby masa łatwiej się blendowała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzch nałożyć daktylowy karmel, pokruszone wafle ryżowe i całość polać roztopioną czekoladą.

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz