SŁODKIE OWSIANKI
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne owsianki i szukasz nowych pomysłów na nie to w tym wpisie znajdziesz przepisy na owsianki inspirowane popularnymi słodyczami. Przedstawiam przepisy na owsiankę Kinder Joy, a’la Jeżyki i Lion.
OWSIANKA KINDER JOY
502 kcal W 70 B 16,6 T 20,5
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane 50 g
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Syrop klonowy 20 g
- Kakao 10 g
- Ekstrakt waniliowy - kilka kropel
- Wafel ryżowy 5 g
- Czekolada gorzka 20 g
- Masło orzechowe 10 g
WYKONANIE:
Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu, aż owsianka zgęstnieje. Do owsianki dodać syrop klonowy. Owsiankę podzielić na dwie części do jednej z nich dodać aromat waniliowy, do drugiej kakao. Do miseczki przełożyć owsiankę z dodatkiem kakao, na to owsiankę waniliową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem orzechowym i pokruszonymi waflami ryżowymi. Z przygotowanej masy uformować kuleczki. Ułożyć je na wierzchu owsianki.
OWSIANKA A’LA JEŻYKI
565 kcal W 59 B 18 T 30
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane 50 g
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Masło orzechowe 10g
- Gorzka czekolada 30 g
- Bakalie np. rodzynki, daktyle, orzechy laskowe 40 g
WYKONANIE:
Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej owsianki dodać masło orzechowe i wymieszać. Owsiankę przełożyć do miseczki, posypać bakaliami i polać roztopioną czekoladą.
OWSIANKA LION
588 kcal W 82,7 B 17,5 T 23,7
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane 40 g
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Daktyle 50 g
- Masło orzechowe 20 g
- Czekolada gorzka 20 g
- Wafel ryżowy 10 g
WYKONANIE:
Płatki owsiane ugotować na wodzie, pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu, aż owsianka zgęstnieje. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Namoczone daktyle zblendować z masłem orzechowym, do blendowania można dodać trochę wody z daktyli, aby masa łatwiej się blendowała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzch nałożyć daktylowy karmel, pokruszone wafle ryżowe i całość polać roztopioną czekoladą.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj: