TOFU – do czego je wykorzystać?
Tofu zwane inaczej twarogiem lub serkiem sojowym, powstaje poprzez krzepnięcie i odciskanie napoju sojowego. Jest znakomitym źródłem białka oraz składników mineralnych. Ze względu na neutralny smak pasuje zarówno do dań słonych jak i słodkich. W wersji naturalnej jest praktycznie bezsmakowe i dzięki temu ma tak uniwersalne zastosowanie.
Aby nadać smak tofu, należy je zamarynować, wówczas uzyska ono smak marynaty. Idealnie sprawdzi się tutaj sos sojowy, chili czy sos grzybowy. W wersji na słodko do ciast lub deserów możemy wykorzystać sok pomarańczowy lub cytrynowy.
Tofu idealnie sprawdza się jako składnik obiadów. Możemy przygotować tofu:
- z makaronem ryżowym i warzywami
- z makaronem ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- z makaronem w sosie pomidorowym
- z ryżem w sosie orzechowym
- z curry na mleczku kokosowym
Dodatkowo:
KLOPSIKI Z TOFU
Będziecie potrzebować:
-pół kostki wędzonego tofu
-łyżeczka oliwy
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka zazyli
-szczypta soli i pieprzu
–ząbek czosnku
-łyżka suszonych pomidorów
-pół cebuli
-łyżka bułki tartej
TOFU W SOSIE ORZECHOWYM
Będziecie potrzebować:
- pół kostki tofu
-łyżeczka oliwy
-przyprawy: cynamon, papryka, bazylia
-pół cebuli
-łyżka masła orzechowego
-100 ml napoju roślinnego
SPAGHETTI Z TOFU W SOSIE POMIDOROWYM
Będziecie potrzebować:
-makaron spaghetti
-pół cebuli i papryki
-pół kostki tofu
-passata pomidorowa lub pomidory w puszce
-przyprawy: pieprz ziołowy, sól, papryka, czosnek, oregano
Wykonanie potraw znajdziecie w filmiku.
Więcej przepisów na dania z tofu znajdziecie tutaj:
- Sałatka makaronowa
- Mus czekoladowy
- Serniko-brownie z malinami
- Tofurnik śniadaniowy
- Kluski leniwe
- Placuszki z tofu na słodko
Lubicie tofu? Do czego najczęściej go wykorzystujecie?