Przepisy

WEGE sałatki

Trzy przepisy na sałatki, które pokochasz! W poście znajdziesz przepis na sałatkę gyros, meksykańską i wiosenną. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne i robi się je bardzo łatwo, a są pyszne! :)

 

SAŁATKA GYROS

przepis na 4 porcje

1 porcja ma: 314 kcal W 12 B 13,5 T 21

 

SKŁADNIKI:

  • Tofu naturalne - 360 g
  • Olej rzepakowy - 20 g
  • Przyprawa do grosa - łyżka
  • Kapusta pekińska - ½ sztuki
  • Ogórek
  • Cebula czerwona
  • Papryka czerwona
  • Kukurydza konserwowa – szklanka
  • Keczup – 4 łyżki
  • Majonez wegański – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 150 g

 

WYKONANIE:

Tofu pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać olej, przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszać. Tofu odstawić na co najmniej pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie podsmażyć je na patelni na złoty kolor. Warzywa pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Na dno dużej miski układać warstwami: podsmażone tofu, cebulę, całość polać keczupem, na to ogórek, kukurydza, sos majonezowy, papryka i kapusta. Górę sałatki udekorować szczypiorkiem.

 

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

Przepis na 3 porcje

1 porcja ma: 260 kcal W 42 B 9,5 T 7

 

SKŁADNIKI:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Ananas z puszki – 200 g
  • Papryka
  • Majonez - 20 g
  • Jogurt naturalny – 50 g
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć ją do miski razem z czerwoną fasolą, pokrojonym ananasem i kukurydzą. Z majonezu i musztardy przygotować sos. Doprawić solą i pieprzem.  Wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę udekorować natką pietruszki.

 

SAŁATKA WIOSENNA

przepis na 3 porcje

1 porcja ma: 230 kcal W 34,6 B 8 T 8

 

SKŁADNIKI:

  • Ziemniaki – 200 g
  • Brokuł – 250 g
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pomidor
  • Sałata lodowa – ½ główki
  • Groszek konserwowy – 200 g
  • Majonez – 25 g
  • Musztarda – 20 g
  • Jogurt naturalny – 50 g
  • Sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym garnku ugotować pokrojonego brokuła. Rzodkiewki pokroić w pasterki, pomidora w kostkę, sałatę lodową drobno poszatkować. Z musztardy, majonezu, jogurtu i przypraw przygotować sos poprzez zmieszanie wszystkich składników. W dużej misce układać warstwowo: ziemniaki, brokuły, sos, rzodkiewki, groszek, pomidora i sałatę.

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz