WEGE sałatki
Trzy przepisy na sałatki, które pokochasz! W poście znajdziesz przepis na sałatkę gyros, meksykańską i wiosenną. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne i robi się je bardzo łatwo, a są pyszne! :)
SAŁATKA GYROS
przepis na 4 porcje
1 porcja ma: 314 kcal W 12 B 13,5 T 21
SKŁADNIKI:
- Tofu naturalne - 360 g
- Olej rzepakowy - 20 g
- Przyprawa do grosa - łyżka
- Kapusta pekińska - ½ sztuki
- Ogórek
- Cebula czerwona
- Papryka czerwona
- Kukurydza konserwowa – szklanka
- Keczup – 4 łyżki
- Majonez wegański – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 150 g
WYKONANIE:
Tofu pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać olej, przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszać. Tofu odstawić na co najmniej pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie podsmażyć je na patelni na złoty kolor. Warzywa pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Na dno dużej miski układać warstwami: podsmażone tofu, cebulę, całość polać keczupem, na to ogórek, kukurydza, sos majonezowy, papryka i kapusta. Górę sałatki udekorować szczypiorkiem.
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
Przepis na 3 porcje
1 porcja ma: 260 kcal W 42 B 9,5 T 7
SKŁADNIKI:
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka kukurydzy konserwowej
- Ananas z puszki – 200 g
- Papryka
- Majonez - 20 g
- Jogurt naturalny – 50 g
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć ją do miski razem z czerwoną fasolą, pokrojonym ananasem i kukurydzą. Z majonezu i musztardy przygotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę udekorować natką pietruszki.
SAŁATKA WIOSENNA
przepis na 3 porcje
1 porcja ma: 230 kcal W 34,6 B 8 T 8
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki – 200 g
- Brokuł – 250 g
- Pęczek rzodkiewki
- Pomidor
- Sałata lodowa – ½ główki
- Groszek konserwowy – 200 g
- Majonez – 25 g
- Musztarda – 20 g
- Jogurt naturalny – 50 g
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym garnku ugotować pokrojonego brokuła. Rzodkiewki pokroić w pasterki, pomidora w kostkę, sałatę lodową drobno poszatkować. Z musztardy, majonezu, jogurtu i przypraw przygotować sos poprzez zmieszanie wszystkich składników. W dużej misce układać warstwowo: ziemniaki, brokuły, sos, rzodkiewki, groszek, pomidora i sałatę.
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj: