Dieta

Dieta na zdrowe włosy

Prawidłowa pielęgnacja skóry głowy i włosów jest ważna w kontekście dbania o  włosy. Jednak nie zapominajmy, że dbanie o włosy od wewnątrz jest równie istotne. Myślę, że każdy chciałby mieć piękne i gęste włosy. W takim razie co jeść, aby nasze włosy były zdrowe i mocne?

 

BIAŁKO

Keratyna jest to białko, które buduje skórę, włosy i paznokcie. Jego niedobór może prowadzić do łamliwości włosów i paznokci oraz problemów ze skórą. Dlatego sięgając po produkty białkowe warto zwrócić uwagę na podaż aminokwasów: cysteiny i metioniny, które są budulcem, a także prekursorem powstawania nowych komórek włosa.

Aminokwasy te można znaleźć w takich produktach jak: jogurt naturalny, serki wiejski, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy czy produkty zbożowe.

 

TŁUSZCZE

Oprócz odpowiedniej podaży białka należy zwrócić uwagę na podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te zapobiegają wypadaniu włosów oraz nadają im sprężystość. Warto sięgać po produkty takie jak: ryby morskie, siemię lniane, olej lniany, nasiona chia czy orzechy włoskie.

 

WĘGLOWODANY

Źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz warzywa i owoce. W diecie należy ograniczyć ilość cukrów prostych.

 

 

Witaminy

Witaminy na które należy zwrócić uwagę to witaminy antyoksydacyjne A, E i C.

 

Witamina A aktywuje komórki macierzyste mieszków włosowych. Zwiększa odporność na kruchość włosów oraz wpływa na ich nawilżenie. Nadmiar witaminy A może powodować wypadanie włosów.

Źródła pokarmowe: masło, mleko, tłuste ryby morskie, jajka, podroby, marchewka, bataty, dynia, szpinak, sałata rzymska, roszponka, papryka, jarmuż.

 

Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu oraz wspomaga wchłanianie żelaza, co jest istotne u osób, które mają problem z wypadaniem włosów związanym z niedoborem tego składnika.

Źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce i warzywa.

 

Witamina D odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych włosów, choć nie jest to jej główna funkcja w organizmie. Witamina D może mieć zdolność działania przeciwbakteryjnego, co może pomóc w kontrolowaniu stanów zapalnych skóry głowy, które mogą wpłynąć na zdrowie włosów. Witamina D ma także wiele innych korzyści dla zdrowia ogólnego, w tym dla układu odpornościowego, zdrowia kości i serca. Dlatego dbanie o jej odpowiedni poziom może mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, co z kolei może korzystnie wpłynąć na zdrowie włosów.

 

Biotyna, czyli inaczej witamina B7 wpływa na elastyczność i sprężystość włosów. Niedobory tej witaminy nie są jednak często spotykane, gdyż znajduje się ona w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych, a także produkowana jest przez bakterie jelitowe.

 

 

Minerały

Istotnymi składnikami w kontekście włosów są cynk, żelazo, selen, miedź.

Cynk, miedź oraz selen wchodzą w skład enzymów, które regulują przemiany metaboliczne niezbędne do powstawania nowych komórek. Żelazo wykazuje podobne działanie, dodatkowo jest składnikiem hemoglobiny.

O odpowiednią podaż cynku muszą zadbać wegetarianie, ponieważ biodostępność cynku z warzyw jest niższa niż z mięsa, a dodatkowo wysoka podaż roślin strączkowych zawierających fityniany, hamuje wchłanianie cynku.

Źródła cynku w żywności: wątróbka, pestki dyni, kakao, sery, fasola białka, kasza gryczana, migdały, płatki owsiane, słonecznik, pieczywo pełnoziarniste, boczniaki, pieczarki, kurki, sezam.

 

Krzem odpowiedzialny jest za wzrost i połysk włosów. Wpływa na odpowiednią elastyczność naskórka, włókien kolagenowych i elastynowych w skórze.

Źródła krzemu w żywności: płatki owsiane, otręby, kasza jaglana, brązowy ryż, ziemniaki, szpinak, ogórek, morele, truskawki pieczywo pełnoziarniste, czosnku, szczypiorku i owcach morza

 

 

PODSUMOWANIE:

Kluczem do utrzymania zdrowych i pięknych włosów jest zróżnicowana dieta, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych mających wpływ na stan włosów. Często odpowiednie żywienie jest skuteczniejszym rozwiązaniem na piękne włosy w porównaniu do suplementów.

 

Sprawdź także
Zostaw komentarz