Przepisy
Stefanka
Idealne ciasto na Święta! Składające się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym z kaszy manny na wierzchu polane gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, dzięki czemu całość przejdzie smakiem, a placki zmiękną.
Szybkie i proste desery
W dzisiejszym poście przedstawiam trzy przepisy na super proste i szybkie w przygotowaniu desery, które idealnie sprawdzą się na wiosenny podwieczorek ;)
SZYBKIE OBIADY
Dobrze wiem, że nie każdy z nas ma czas na gotowanie i spędzanie dużej ilości czasu w kuchni. Mimo, że chcemy zdrowo się odżywiać nie zawsze znajdujemy na to czas. Łatwiej zjeść coś na szybko na mieście niż spędzać kilka godzin w kuchni przy przygotowaniu posiłków? Niekoniecznie! Dzisiaj mam dla Was przepisy na ekspresowe dania obiadowe. Robi się je naprawdę szybko, tak naprawdę czas ichprzygotowania zależy od tego jak szybko ugotuje się makaron, ryż czy kasza. Reszta robi się w między czasie. I tutaj taka rada dla Was, jeśli nie macie czasu na przygotowanie posiłków, możecie przygotować sobie części składowe posiłków wcześniej. Np ugotować kaszę czy makaron na kilka dni lub mieć w zamrażarce wcześniej już ugotowaną ciecierzycę lub gotową mieszankę warzyw. Przepisy, które znajdziecie w poście nie wymagają skomplikowanych składników, a czas ich przygotowania nie wynosi więcej niż 10 minut. Także sprawdzą się one idealnie dla zabieganych osób.
SŁODKIE OWSIANKI
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne owsianki i szukasz nowych pomysłów na nie to w tym wpisie znajdziesz przepisy na owsianki inspirowane popularnymi słodyczami. Przedstawiam przepisy na owsiankę Kinder Joy, a’la Jeżyki i Lion.
Tarta ze śliwkami i bezą
Czytaj dalejKiedy za oknem robi się już chłodniej, przyjemnie jest siedzieć w domu przy kawałku pysznego ciasta i kubku ciepłej herbaty. Przepis powstał zupełnie przypadkowo, została mi część kruchego ciasta więc postanowiłam wykorzystać je do tarty ze śliwkami. Do przygotowania bezy wykorzystałam wodę z puszki po ciecierzycy. Aby powstała idealna krucha beza, potrzebny jest czas. Trzeba ją piec a raczej suszyć w temperaturze niższej niż 100 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Mimo, że proces wydaje się długi, to zaufajcie mi i uwierzcie, że dla tego smaku warto poczekać ;)
TOFU – do czego je wykorzystać?
Tofu zwane inaczej twarogiem lub serkiem sojowym, powstaje poprzez krzepnięcie i odciskanie napoju sojowego. Jest znakomitym źródłem białka oraz składników mineralnych. Ze względu na neutralny smak pasuje zarówno do dań słonych jak i słodkich. W wersji naturalnej jest praktycznie bezsmakowe i dzięki temu ma tak uniwersalne zastosowanie.
TYDZIEŃ WEGE ŚNIADAŃ
Przedstawiam Wam moje wegańskie śniadania na cały tydzień. Mam nadzieję, że przepisy się Wam spodobają i czymś się zainspirujecie ;)
Warzywne kotleciki
W dzisiejszym wpisie przepisy na warzywne kotleciki. Przedstawiam Wam moje trzy propozycje. Kotleciki możecie wykorzystać jako dodatek do sałatki, składnik obiadu lub do domowego burgera. Nie musicie sztywno trzymać się przepisów, możecie je w łatwy sposób modyfikować, dodawać lub zamieniać składniki. Podczas takich eksperymentów często wychodzą ciekawe połączenia ;)
Wegańskie omlety - oreo, bounty i ferrero!
Omlet w wersji bezjajecznej? Tak! Jest równie smaczny i łatwy do przygotowania. Taki omlet można zrobić zarówno w wersji na słono jak i słodko. W tym wpisie poznasz przepisy w tej drugiej wersji. Przedstawię przepisy na omlety a’la słodycze. Będzie kokosowy omlet bounty, omlet oreo i omlet z kremem orzechowo-czekoladowym a'la ferrero rocher.